Odżywianie zimą i wczesną wiosną

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Okres jesienno-zimowy, z racji temperatury oraz braku słońca nie jest przez większość z nas czasem lubianym. Pogorszeniu ulega nasze samopoczucie oraz kondycja zdrowotna. Częściej czujemy się rozdrażnieni, zmęczeni, przygnębieni, osłabieni. Z racji tego zadbać powinniśmy o odpowiednią dietę, która pozwoli nam czuć się dobrze zarówno w kwestii fizycznej, jak i psychicznej.
Brak słońca i chłód nie wpływają na nas pozytywnie, co odbija się na spadku odporności oraz samopoczucia. Sprawdzonym sposobem jest wprowadzenie zmian w żywieniu opartych na odpowiednio zbilansowanej diecie.
Wiele osób, zwłaszcza tych z tendencją do tycia, obawia się okresu zimowego właśnie ze względu na odkładanie się zbędnych kilogramów.
Każdy z nas powinien wziąć pod uwagę, iż zima to trudny dla organizmu okres. Ze wzglęu na to warto wprowadzić kilka zmian.
Jedną z nich jest zasada regularnego spożywania posiłków, której pilnować powinniśmy przez cały rok. Systematyczność jest naszym sprzymierzeńcem i niesie za sobą wiele dobrego.
Pamiętajmy też, że najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie, z którego nie należy rezygnować, bowiem to właśnie podczas jego trwania organizm otrzymuje porcję potrzebnej mu energii. Warto dlatego zabdać o to, by było ono urozmaicone.
Przerwa pomiędzy posiłkami nie powinna być dłuższa niż 3 godziny, co zapobiegnie uczuciu zmęczenia, ospania oraz głodu.
W naszej diecie w okresie zimowo-wiosennym nie powinno zabraknąć kilku ważnych składników odżywczych, do których należy witamina C, nienasycone kwasy tłuszczowe, probiotyki, miód i cynk.
Źródło witaminy C
Chcąc wzmocnić naszą odporność sięgnąć powinniśmy po witaminę C, którą znajdziemy w takich produktach spożywczych jak kiszona kapusta, świeża papryka, natka pietruszki, brokuły, brukselka, cebula, kiwi, owoce dzikiej róży, owoce cytrusowe.
Źródłem witaminy C jest także czosnek, który dodatkowo wykazuje właściwości przeciwbakteryjne.
Chcąc dostarczyć organizmowi cennej witaminy C produkty te warto spożywać na surowo, bowiem obróbka termiczna niszczy tę witaminę.
Źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)
Kwasy omega-3 znajdziemy przede wszystkim w tłustych rybach morskich a także w oleju rzepakowym, sojowym, kwasy omega-6 w oleju słonecznikowym, sojowym i z pestek z winogron.
Niedobór tych kwasów zwiększa ryzyko infekcji oraz wywołuje niedobór energii, która potrzebna jest chociażby do ogrzania naszego organizmu.
Wskazane jest zatem sięganie po łyżkę oleju lub oliwy z oliwek, którą doprawimy surówkę a co najmniej dwa razy w tygodniu przygotowywanie na obiad ryby, po którą można też sięgać w międzyczasie na śniadanie czy kolację.
Źródło probiotyków
Probiotyki to produkty zawierające żywe kultury bakterii. Odpowiadają one za wzrost odporności oraz za hamowanie rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych.
Znajdziemy je w jogurtach, kefirach, fermentowanych napojach mlecznych.
W zimowych zapasach nie powinno zabraknąć także miodu, który świetnie smakuje na przykład z letnią herbatą z cytryną, a który to podnosi naszą odporność hamując rozwój drobnoustrojów oraz wspomagając układ immunologiczny (miód spadziowy, lipowy, gryczany).
Miodu nie należy podgrzewać do temperatury powyżej 50 stopni C, bowiem taka temperatura niszczy jego właściwości. Pamiętajmy o tym przygotowując z nim herbatę czy mleko.
Z naszej diety wyeliminować powinniśmy żywność przetworzoną, która zaśmieca nasz organizm. Chcąc coś przegryźć nie wybierajmy ciasteczek czy chipsów lecz suszone owoce, orzechy, pestki dyni czy słonecznika.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*