Witamina A

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Witamina A

22.09.2005 @ 22:10 (mur)

karrer Witamina A

Witaminę A poznano w 1914 roku, ustalając, że właśnie jej niedobór jest winny tzw. kurzej ślepoty, czyli zaburzeniu widzenia po zmroku. W latach 30-tych ubiegłego wieku szwajcarski biochemik Paweł Karrer wytworzył czystą postać witaminy A. Za swoje odkrycie został uhonorowany w 1937 roku Nagrodą Nobla.

Występowanie

Witamina A występuje w dwóch formach:

  • podstawowej, czyli retinolu – obecnego w tłuszczach zwierzęcych
  • prowitaminy A, czyli karotenu – obecnego przede wszystkim w produktach roślinnych i niektórych zwierzęcych

Produkty najbardziej bogate w witaminę A to:

  • sery: cheddar, camembert
  • tłuszcze: tran, masło, margaryna
  • ryby: węgorz, tuńczyk
  • zwierzęta: wątroba i inne podroby
  • warzywa: szpinak, marchew, sałata, brokuły
  • owoce: morele i inne zwłaszcza mające żółtą skórkę
  • jaja
  • mleko

Jak działa

Witamina A wraz z witamina D, E i K rozpuszcza się w tłuszczach, a nie w wodzie. Właśnie obecnością tłuszczy oraz soli mineralnych w diecie uwarunkowane jest właściwe jej wchłanianie. Witamina A magazynowana jest w organizmie, z tego powodu jej częste uzupełnianie nie jest konieczne.

Witamina A jest niezbędna do prawidłowego wzrostu komórek, zwłaszcza nabłonka skóry, przewodu pokarmowego, układu oddechowego czy dróg rodnych oraz włosów. Odgrywa także rolę w powstawaniu właściwych reakcji odpornościowych oraz w prawidłowym rozwoju komórek rozrodczych. Witamina A jest także składnikiem czerwieni wzrokowej (rodopsyny).

Niedobór

Zbyt niski poziom witaminy A prowadzi do szeregu zmian chorobowych dotyczących:

  • oczu: ślepota nocna, suchość spojówek, ogniskowe zrogowacenia, osłabienie ostrości wzroku, zmniejszenie przejrzystości gałek ocznych, wrastanie naczyń krwionośnych w rogówkę, palenie pod powiekami, zmiany w siatkówce i tęczówce
  • skóry: suchość, zmniejszenie elastyczności, łuszczenie, rogowacenie i pękanie
  • włosów: suche, łamliwe, matowe i łatwo wypadają
  • inne: stan zapalny dziąseł, ropienie gruczołów ślinowych

Przyczyny niedoboru: brak odpowiedniego pożywienia, zespół złego wchłaniania w jelitach, uszkodzenie wątroby, niedobór kwasów żółciowych, dieta ubogobiałkowa

Nadmiar

Uwaga! Nadmiar witaminy A jest szczególnie niebezpieczny w ciąży.

Ponieważ witamina A jest magazynowana w naszym organizmie możemy mieć do czynienia z jej nadmiernym poziomem, co związane jest przede wszystkim z nadmierną podażą tej witaminy w postaci tabletek. Nadmiar witaminy A może spowodować m.in. wytrzeszcz i oczopląs oczu, osłabienie mięśni, utrata apetytu, nadpobudliwość czy powiększenie wątroby.

Uwaga! Nadmiar witaminy A jest szczególnie niebezpieczny w ciąży.

Zastosowanie

Witaminę A stosuje się przede wszystkim zewnętrznie w postaci maści zawierających retinoidy w takich chorobach jak łuszczyca, trądzik, keratoma, czyraki, liszaj oraz przy oparzeniu słonecznym. W postaci tabletek wykorzystuje się ją w celu zwolnienia procesu starzenia się skóry, przy wypadających włosach, w celu ochrony nabłonka błony śluzowej krtani u osób nadwyrężających głos, a także w rozedmie płuc.

Marzena Wielgus
O Marzena Wielgus 198 artykułów
Wiele rzeczy można powiedzieć o Marzenie Wielgus, ale przede wszystkim wiadomo, że są one przewidujące i doceniane, oczywiście są również precyzyjne, obiektywne i idealistyczne, ale w mniejszych dawkach i często są też rozpieszczane przez nawyki bycia agonującymi. Jednak jej uprzedzająca natura jest tym, co najbardziej lubi. Ludzie często liczą na siebie i jej spostrzegawczą naturę, szczególnie gdy potrzebują pomocy lub wsparcia. Nikt nie jest doskonały, a Marzena ma również wiele mniej pożądanych aspektów. Jej drapieżna natura i bezczelność powodują wiele pretensji i powodują, że jest co najmniej niewygodna. Na szczęście jej doceniająca natura zapewnia, że nie jest tak często.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*