Skip to content

Witamina C

Written by

Marzena Wielgus
[Głosów: 0   Average: 0/5]

Witamina C

22.09.2005 @ 22:10 (mur)

Występowanie

Zielone części roślin, bardzo dużo znajduje się w konfiturach z róży, czarnej porzeczce, cytrynie, kiwi, cebuli oraz ziemniakach.

Rola w organizmie

  • antyutleniacz niszczący wolne rodniki
  • wzmacnia procesy odpornościowe
  • zwiększenie syntezy substancji międzykomórkowej, uszczelnienie naczyń krwionośnych

Niedobór

Gnilec, czyli szkorbut

Przyczyny niedoboru

  • nagłe przerwanie podawania dużych dawek witaminy C, bo organizm nastawiony jest na jej szybszy metabolizm i usuwanie
  • błędy dietetyczne (wyłącznie białe pieczywo, konserwy, dieta uboga w rośliny)
  • choroby zakaźne
  • zatrucie nikotyną, alkoholizm
  • zmniejszone wydzielanie kwasu żołądkowego
  • choroby zakaźne

Zastosowanie

  • hipowitaminoza, czyli gnilec
  • przeziębienie, katar i kaszel
  • niedokrwistość
  • choroby alergiczne
  • przebarwienia skóry, wybroczyny i podbiegnięcia krwawe

Previous article

Witamina D

Next article

Witamina C

Join the discussion

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *